Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 2
Copyright (C) HIX
1998-10-20
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Re: gyors fott etel (mind)  15 sor     (cikkei)
2 Megjegyzesek (mind)  55 sor     (cikkei)
3 cukkini (mind)  9 sor     (cikkei)
4 rozmaring - Zepter es egyebek (mind)  44 sor     (cikkei)
5 to-csi = siligo' (mind)  20 sor     (cikkei)
6 ettermek (mind)  12 sor     (cikkei)
7 brown sugar (mind)  8 sor     (cikkei)
8 subscribe to konyha (mind)  17 sor     (cikkei)

+ - Re: gyors fott etel (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>Felado : Nagy Gabor
>E-mail :  [Hungary]

>Egy "palyazatot" irnek ki. Temaja: gyorsan elkeszulo fott/sult etelek. A
>lenyeg: ismeros szituacio, a hazigazda/haziasszony hazaer este hetkor, de
>nyolckor mar szeretne a teve elott ulni megvacsorazva.
>Mit tud osszedobni max. 1-1.5 ora alatt, amitol
>jol is lakik, es nem kell hozza mesterszakacsnak lenni?
Lehet, hogy most lehurrogtok, de nekem nagyon jol bevaltak az Uncle Bens
szoszok.
Egy kis hust megpiritani-parolni, ra a szoszt, par percig fozni, kozben
elkeszul a rizs is (nem feltetlen Uncle Bens), aztan lehet elokapni a
palcikakat.

A'kos
+ - Megjegyzesek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

1 - RE: AZ elso vita
Nem kell tulzasokba esni: minden "konyha", "gasztronomia",
"kulinaria" vagy nevezd ahogy akarod temaju forum elso es
alapveto funkcioja a receptek kerese es kozlese.
Figyeld meg akar ezt az elso szamot, akar a kesobbieket, a
cikkek tulnyomo tobbsege recept temaju lesz.
Az altalad felsorolt temaknak mindnek helye van az ilyen forumon,
de arra szoritkozni nem lehet, kulonben amilyen gyorsan osszejott
az 50 igenylo, ugyanolyan gyorsan el is fognak tunni.

2 - RE: Langos
>Aki lángos receptre kiváncsi, ime: 
>Hozzávalók: 2 doboz kefir 
>2 db tojás 
>5 dkg élesztő 
>2 evőkanál só (lehet esetleg kevesebb is) és 
>60 dkg liszt....

Na, vigyazat! 2 evokanal !!!??? so... nem lesz az egy kcsit sok?

3 - RE: mogyoros csirke
Nem tudom, lehet-e most kapni Magyarorszagon az emlitett mogyoro-
vajat -Kanadaban elek regota-  de lehet kesziteni akarmilyen friss vagy
konzerv amerikai (foldi-) mogyorobol. Ne legyen sozva, vagy csak
enyhen, de legyen kicsit porkolve. A legcelszerubb eszkoz a jo oreg
mozsar - ha meg letezik egyaltalan.... Ha nincs, elobb ossze kell torni
mas modon, pld gyurodeszkan sodrofaval, majd ma'kdaralon athajtani
es kesz a jominosegu mogyorovaj.

4 - RE: kedvenc krumplis receptek 
Masfajta krumplilangos: NYERS krumplit lereszelunk finomreszelon, 
elkeverjuk egesz tojassal, mondjuk 3-4 krumplira egy tojas, sozzuk,
borsozzuk, esetleg izles szerint reszelt hagyma is belekeverheto es
a masszabol egy-egy jo kanalnyit a forro olajra tesszuk es laposra
nyomkodjuk. Mindket oldalon pirosra sutjuk.

5 - RE: Rozmaring
Eltekintve bizonyos specialis salataolajak keszitesetol, en egyetlen
alkalmazassal talalkoztam: tepsiben sult krumpli eseteben, legyen az
onmagaban, csirke vagy akar hurka mellett, a krumplira szort rozmaring
nagyon finom aromat ad. Termesztesen a sutes elott szorjuk ra... :-)

6 - RE: gyors fott etel 
Itt megint a tajekozatlansagom a problema. En hosszu eveken keresztul
ellattam a csaladomat (5 szemely) gyors fott etellel, amely a munkabol
hazaeresem utan felora alatt elkeszult... viszont melyhutore es mikrohul-
lamu sutore tamaszkodtam valamint vasarnap delelotti elofozesre.
Lehet ezt alkalmazni magyar korulmenyek kozott?
Ha igen, tudok otleteket adni.

7 - RE: To-csi
Jo, jo, de mi az? Ugye, ha valaki mas neven ismeri, honnan tudja, hogy
te azt to-csi neven ismered?

Samuka - Montreal
+ - cukkini (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Helloka Mindenki!

Engem cukkinis receptek erdekelnenek.
Ha tud valaki ilyesmit, kerem irjon maganba v.
a Konyhaba (v. aminek hivni fogjak).
Barhonnan, barmennyit!
Elore is koszonom.
saccc

+ - rozmaring - Zepter es egyebek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

NGabor kerdezte:
<Mire lehet hasznalni a rozmaringot, mint fuszert?>
Leginkabb sultekhez, pl. ha egyben sutsz hust, a tetejere teszel egy-ket
agacskat, igen finom ize lesz. A nemetek foleg baranysulthoz hasznaljak,
de ha egyben sutsz csirket, a hasaban is el lehet helyezni a
fuszernovenyeket, jol atjarja az iz az egeszet a sutes alatt. 
Kerdes Mindenkihez: Tudtok esetleg zoldsegest, vagy piacot, ahol friss
rozmaringot arulnak? Mindenkeppen tegyetek kozze. Az is nagyon
erdekelne, hol lehet friss bazsalikomot, oreganot kapni. Gyakran fozok
olaszos eteleket es tapasztalatom szerint pl. a legegyszerubb
paradicsomszosz is osszehasonlithatatlanul finomabb, ha friss
fuszernovenyekkel keszitem. Bazsalikom "termesztesevel" mar
megprobalkoztam az erkelyunkon, csekely sikerrel. Lehet, hogy a mag volt
rossz - de kozelebe se jott annak a husos levelu bazsalikomnak, amit
egyszer egy nenitol vettem a Fehervari uti piacon. Sajnos azota sem
talalom. Egy-ket szupermarketben arulnak cserepes fuszernovenyeket, de
ezt felejtsuk el. Egyszer levagod a kello mennyiseget aztan soha tobbet
ki nem hajt. Olaszorszagban minden sarki zoldseges arul vagott
fuszernovenyeket -ugy mint nalunk a petrezselymet vagy zellerzoldet. 

ZEPTER edény

Kedves Aniko!
A Kossuth Lajos utca elejen van egy Zepter bemutato terem, de tudomasom
szerint foleg MLM rendszerben terjesztik (ugynokos - beszervezos
modszer, a TIPP-en es a VITA-n esetleg mar olvashattal errol). 
En is voltam mar AMC edenybemutaton evekkel ezelott, tenyleg nem rossz
ez a viz es zsiradék nélküli parolas - sutes, de messze nem all aranyban
az edenyek araval. 
Par ev alatt lecsereltem regi labasaimat rozsdamentesekre, ugyanolyan
"szendvicstalpuk" van mint a Zepter, vagy AMC edenyeknek, szerintem
legalabb olyan szepek,  ugyanugy Belgiumban gyartjak oket, viszont az
aruk toredeke a Zepterenek. (kb. 1/6-a)  Valo igaz, szoktam vizet is,
olajat is az etelek ala tenni, de minimalis mennyisegben. Szerintem
egyebkent pl. egy jo marhasult izehez hozzatartozik pl. a vele sult
olivaolaj, valamint a zsiradekban oldodo fuszerek ize is, igy
harmonikus. Lehet, hogy anelkul egeszsegesebb, de nem baj, ha neha az
elvezetek kerulnek eloterbe. 

Hat ennyit mara. Remelem nem leptem tul a  sorlimitet (ha van).
Sziasztok
Zita
+ - to-csi = siligo' (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Hi!

Amirol beszelsz, azt itt(Nyiracsad es kornyeke, Nyirseg) siligonak hivjak. 
Ez nyers, reszelt krumplibol, lisztbol, sobol, borsbol, egy kis 
delikatbol/vegetabol esetleg fokhagymaval keszul. Az alapanyagokbol egy 
hig masszat csinalsz, kb. galuskacsiriz allagu, (pontosabb meghatarozast 
en se tudok adni...) fel oraig allni hagyod, majd keves, forro 
olajban 1-2 kanalnyi adagokat ellapitassz es megsutod mindket oldalat.
Masik valtozatat gazsutoben lehet megcsinalni, hasonlo teszta, de tepsibe 
kell onteni, es a sutoben megsutni. Kb. 1 ora hosszaig sul, ezt nem 
annyira szeretem, mert konnyen megszarad, es nem olyan finom.

Egy tapasztalat vele: paprikat nem szabad beletenni, mert az hajlamos 
szinte azonnal megegni.

Remelem egyrol beszeltunk.

  NGabor

e-mail: 
+ - ettermek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Az ettermek minositeset en is nagyon jo otletnek tartom, csinalhatunk 
egy "mini"Michelint.
Rogton egy videki peldaval elnek, 2 hete jartam Kecskemeten, a 
foteren egy nagyon szep, elfogadhato aru Liberte nevu etterem 
ekeskedik, de az etel elkeszitese eleg gyenge.
Ugyanakkor a Magnaspince arai szolidabbak, a kornyezet legalabb, ha 
nem meginkabb kellemesebb, mint a Libertee, es kivaloan keszitettek a 
borjuporkoltet, belszint, nagyon tetszett az onkiszolgalo 
salatasasztal.
Az etelek talalasa kulonosen szep volt.

Bela
+ - brown sugar (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Vettem egy kilo barna cukrot. Edes. Van-e valami lenyegi kulonbseg a
hagyomanyos es a barna cukor kozott?
Mire hasznaljam? /A Rolling Stones szam nem segitett  :>))
Ivan
PS. A lista neven valaki ragodott. szerintem egy gourman a konyhaban is
gourman. A listan pedig lenyegtelen, hogy hany gouman es hany gourwomen van
:>)- feher asztal mellett es nem feher lepedon csamcsogunk. A szex meg
menjen at a xxx-hix listara  :>)
+ - subscribe to konyha (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
>Eva Kinga Farnsworth
>CDI Travel, Inc.
>105 Marshville Road
>Fort Plain, NY 13339 USA
>Tel: 518 993-4955 or 993-3141
>Fax:  518 993-3141
>e-mail:  
> 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Eva Kinga Farnsworth
CDI Travel, Inc.
105 Marshville Road
Fort Plain, NY 13339 USA
Tel: 518 993-4955 or 993-3141
Fax:  518 993-3141
e-mail:  

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS