Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 34
Copyright (C) HIX
1998-11-20
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 muffin mikros rizs es finomsag (mind)  98 sor     (cikkei)
2 AW: *** HIX KONYHA *** #33 (mind)  38 sor     (cikkei)
3 hal (mind)  4 sor     (cikkei)
4 rakott zoldbab (mind)  24 sor     (cikkei)
5 Csusztatott palacsinta (mind)  18 sor     (cikkei)
6 fokhagymas hal masodszor (mind)  27 sor     (cikkei)
7 halszag olajban (mind)  7 sor     (cikkei)
8 Szekelykaposzta (mind)  14 sor     (cikkei)
9 Lestyan (mind)  10 sor     (cikkei)
10 zoldseg fuszeresen (mind)  7 sor     (cikkei)
11 lassu es draga etel ! (mind)  39 sor     (cikkei)
12 Fogyokura (mind)  2 sor     (cikkei)

+ - muffin mikros rizs es finomsag (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Szorgalmasan olvastam leveleiteket, de sajnos nem volt idom irni. Most mar
az uj, otthoni cimemrol jelentkezem. 

Tudom, mar lezartatok az abszolut offtopic "nyelvujitas" temat, de egy-ket
hozzaszolas nagyon szimpatikus volt, pl:
 irta:
<Termeszetesen a zoldseges uj-magyar nekem is idegen >
Eloszor arra gondoltam, hogy a csak a zoldsegek nevenek becezesere
gondoltal, de ebben az is benne van, hogy a - bocs - nem eppen
entellektuell zoldsegesek probalnak rank eroltetni "uj" szavakat - igy
gondoltad, ugye? :))

No de jojjon a fozes!!

Az OTTHON-os tarsasagnak mar megirtam az alabbi receptet, megosztom veletek
is:

Almas muffin 
12 db 

Cca. 6-7 cm atmerojuek a melyedesek a muffin-tepsin (tudom, ez nem egy
minden haztartasban elofordulo eszkoz, de sajnos kell hozza :))
Hozzavalok:
2 db közepes alma, nagy lyuku reszelon lereszelve
1-2 tojas
1,5- 2 dl tej (ha 1 tojas, akkor 2 dl, ha 2 tojas, akkor eleg 1,5)
25 dkg liszt (a recept szerint retesliszt, en jobban szeretem normal
finomlisztbol)
10 dkg barnacukor (jo hozza a normal kristaly is)
5 dkg olvasztott margarin
1-2 teaskanal sutopor
1 teaskanal orolt fahej
1/4 teaskanal orolt szerecsendio (ha valaaki nem szereti, nem olyan fontos)

Mielott hozzakezdek, begyujtom a sutot, mert forro sutobe kell tenni. (kb.
200 C fok)
Eloszor a szaraz alapanyagokat keverem ossze (liszt, sutopor, fuszerek) es
kulon talban a tojast, tejet, olvasztott margarint, cukrot es reszelt
almat. Aztan a ket tal tartalmat osszeontom es villaval jol atforgatom, mig
a liszt jol at nem nedvesedik. 
A muffinformak aljara pici olajat teszek es ezekbe belekanalazom a masszat.
(nem kell tele tolteni, mert feljon).
Kb. 30 perc alatt sul meg, de erdemes ez utan egy probat kettevagni, mert
nekem - talan tul nagyok voltak az almak es igy nagy volt a teszta
almahanyada - picit nedves maradt a kozepe. 
Ettol fuggetlenul 5 perc alatt elfogyott :))

Rizsfozes mikroban

Valamikor reges-regen  kerdezte tolem:
<Es neked nem szokott kihabzani foves kozben?>
Kedves Norbi! DE IGEN!! De mar regen tultettem magam rajta, vegul is
konnyebb elmosni a mikrosuto uvegtalcajat, mint a gaztuzhelyet sikamikazni
(mert hogy ott is ki szokott futni :)))

Vasarnap vendegek jonnek, tolem szokatlan modon mar ma kitalaltam, hogy mit
fozok. Ez egyebkent a csalad egyik kedvenc vasarnapi kajaja:
(pontos mennyisegeket (hogy pl. 4 szemelyre mennyi kell) nem nagyon irok,
mert eddig meg nem sikerult olyan nagy adagot foznom, hogy el ne fogyott
volna) ;()

Kakukkfuves gombas hus 

kb. fel kg sovany sertescomb, vagy karaj (de biztos jo csirke- vagy
pulykamellfilebol is)
30-40 dkg gomba
hagyma
bors
kakukkfu
olaj
so
tejfol
liszt a habarashoz

Eloszor vekonyra felszeletelem a hust (vagy mar ugy veszem) majd a
szeleteket kb. ceruzavastagsagura felvagdosom. Izles szerint 2 - 3 hagymat
megdinsztelek keves olajon, (a felet atrakom egy masik edenybe a gombanak),
sozom, borsozom, es belerakom a huscsikokat. Megvarom, mig kifeherednek,
addig kevergetem. Ha szukseges, pici vizet is ontok ala, de altalaban eleg
levet ereszt a hus. Fedo alatt puhara parolom. Kozben a dinsztelt hagyma
masik felehez hozzakeverem a felszeletelt gombat es kb. 10 percig parolom. 
(Igazabol lehetne nyersen is a hushoz keverni a gombat, de meg nem
probaltam. Meg legtobbszor van lefagyasztva dinsztelt gombam es akkor csak
mikroban felengedem es belekeverem)
A parolas vege fele teszem csak bele a kb. 1-2 kaveskanal kakukkfuvet.
Amikor jol osszeertek az izek, tejfolos habarassal suritem be (ehhez a
mennyiseghez legalabb 3 dl tejfol kell - akkor lesz jo kremes a szosz).
Ha sietek, "csak" rizst adok hozza, de holnap krokett lesz. 
No abbol is tudnak am enni mennyisegeket! 

Ja, megegy variacio: azt hiszem a Tesco-ban lattam "fozotejszin"-t, biztos
azzal is nagyon finom, talan kevesbe lesz savanykas  az ize. Ha valaki mar
probalta valamilyen etelben, irja meg. 

Jo hetveget, sziasztok
Zita
+ - AW: *** HIX KONYHA *** #33 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Hallo,
eloszor irok a konyharovatba, de mar regebben olvas(gat)om. Zaruba Ildiko
vagyok, matematikus, ket felnott fiu es egy regi ferj ellatoja, bar a menyem
es a jovendo mar egyre inkabb atveszi ezen feladatokat ( es persze a fiuk is
igencsak kiismerik magukat a konyhaban...).
A szekelykaposztahoz lenne hozzatennivalom: valamikor Edesanyamtol ugy
tanultam, hogy a porkolt akkor jo, ha a hus izletes es porhanyos benne. Ezt
pedig az ember ugy eri el, ha a hust minden oldalarol hirtelen forro
zsiradekban atsuti, hogy a porusai zarodjanak es a nedvesseg es az izanyag
bennemaradjon ( ld. kinai konyha, vok -valoban van valami kozunk a
keletiekhez...). A hus atsuteset meg a pirospaprika beleszorasa elott kell
megtenni, kulonben a paprika konnyen megeg ill.megkeseredik. Tehat a
fonnyasztott hagymas forro zsirra eloszor a hust teszem ra (sajnos en is
fustoltszalonnabol nyert zsiadekra :-)) ), hirtelen, kavargatva eleg jol
atsutom, aztan johet a pirospaprika, stb. Egyebkent mi is a megadott
receptek szerint keszitjuk a csalad egyik kedvencet, a szekelykaposztat. Egy
fel paradicsomot, darab zoldpaprikat, borsot, komenymagot  mindig teszek
bele.Neha behabarom tejfellel is, es ha nagyon kiadosnak kell lennie, akkor
neha-neha meg rizst is szorok bele, de az mar kicsit mas etel.  
Ez a technika, marmint a hus vagasi feluleteinek bezarasa-nem bezarasa az
alapja egyebkent az izes sulthusok ----es az izletes levesek keszitesenek.
Huslevest fozesekor is ezert teszunk mindig minden hust hideg vizbe, es
fozzuk fel : itt ugyanis pont forditva, az a lenyeg, hogy a hus belso
izanyaga a porusok bezarodasa (hejkepzodes :-)))) ) elott a levesbe kifojon,
hiszen itt a le izere koncentralunk, nem a benne levo husera.  
Az egyik kivetel ez alol a maj: azt ugyanis, hogy ne kemenyedjen, szaradjon
meg, mindig  huvosebb zsiradekba teszem bele. Nagyon kedvelt csaladi
vacsorank a libazsirban sult csirkemaj; nem mondom, a libamaj jobban izlene,
de.....Szoval, a meg hideg libazsirba beleteszem a csirkemajakat (egeszben),
es lassan atsutom (semmit nem teszek ra, sot sem!). Nagyon kellemesen
atveszi a libazsir izet, puha, es lilahagymaval valami felseges etel ( ok,
nem tul egeszseges, de mi husevok vagyunk...).  
Udvozlettel: Ildiko 

mfG:  Ildikó Záruba
I-SD Start Informatik
00/49/69/75882664
E-Mail: 
+ - hal (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Lehet, hogy nem jol, de en ugy csinalom, hogy a fagyasztott halat 
tejben hagyom felolvadni, par csepp citromot is csopogtetve ra.

Bela
+ - rakott zoldbab (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok, konyhasok

Milyen veletlen, eppen ma keszitettem rakott zoldbabot, le is irom a
receptjet.

Fel kilo mrelit (tavasszal friss) zoldbabot keves vizben megparolok. Egy
kis fej hagymat megdinsztelek egy keves zsiron vagy olajon,
rateszek kb. 30 dkg daralt hust, egy kis sot es egy kis piros paprikat.
Ezeket osszepiritom (majdnem olyan mint a porkolt, de megis tavol all
tole). A teflon tepsimet kicsit kizsirozom es belerakom a zoldbabot,
rateszem a hust kb. 4 dl tejfollel meglocsolom, amibe 
teszek meg egy tojast is. A tetejet megszorom nagyon aprora vagott fustolt
szalonnaval es sutoben megsutom kb. fel ora.
Egy kis sot ne felejtsunk el beletenni, mert a zoldbabot so nelkul szoktam
parolni.

A gesztenye suteserol szolo cikket en is koszonom, mert en sem voltam vele
tisztaban.

Mit suttok-foztok karacsonyra? Erdekel valakit a beigli receptje? Nekem
altalaban  szilveszterre meg kell ismetelnem a beiglisutest, 
mert gyorsan fogy.

Udv  Agota
+ - Csusztatott palacsinta (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!
Ugy lattam, ezt a receptet meg senki nem kuldte be, most kozkincse
teszem, had egyenek valami jot a holland gyerekek.

Csusztatott palacsinta:
Kikevert vajjal, lisztel, tejszinnel, tojassargaval, es tojashabbal keszult
palacsintamasszat keverunk, keves likorrel, reszelt narancs es citromhejjal
izesitjuk.  A kisse vastagabb, csak egyik felen megsutott palacsintakat
egymasra csusztatjuk, mindegyiket megcsepegtetjuk vajjal es cukrozott daralt
diot szorunk ra. Utana a sutobe keszre sutjuk. Talalas elott cikkekre
vagjuk, csokolade vagy puncsmartassal talaljuk.
A szekelykaposzta utan talan meg lecsuszik par szelet.

Udv:
-----Garai  József----------
-----06-88-210-245-------
Mail: 
Site: www.infornax.hu/~garai
+ - fokhagymas hal masodszor (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Eloszor visszajott a levelem, mert a bigfoot-os cimet nem fogadta el a HIX.
ugy latszik szaga volt :>).
Errol remelem elmegy...
Mivel ezt konyvbol tanultam, a copyright miatt azt is megemlitem:Herbst
Peterne Krausz Zorica: Magyarorszagi zsido etelek.
Tehat:
Hozzavalok
1 kg hal
3-4 fej voroshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 kaveskanal so
nehany szem feketebors
keshegynyi cukor
par csepp ecet
1 kicsi baberlevel
1 kaveskanal mez
2 szem szegfuszeg
5 dkg mazsola
A megtisztitott halat a tepsiben hasara fektettek, azutan elkeszitettek
hozza a levet: keves enyhen ecetes vizben eltettek a baberlevelet, a
szegfuszeget, a borsot, a voroshagymat, a fokhagymat, a megmosott mazsolat,
a mezet, a cukrot, a sot. A halra ontottek, majd allandoan locsolgattak
vele, amig a hal husa meg nem fott. Amikor elkeszult kiemeltek, es ha kihult
felszeleteltek. A levet besuritettek, leszurtek,  es a talra tett szeletelt
halra ontottek, majd hideg helyre tettek, mig meg nem kocsonyasodott.
Jo etvagyat
Ivan
+ - halszag olajban (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

En a halat szeles lapos edenyben sutom FEDO alatt, es 2 gyertya eg mellette.
A sutes utan eleg 1-2 percnyi szelloztetes. Ha lefeded, nem frocskol, es nem
szall el a szag, ami elszall azt az ego gyertya tobbnyire kozombositi. Ha
nagyon biztos akarsz lenni a dolgodban, akkor tovabbi javaslatok: illatos
fustolok, aromacseppek vizes oldatanak parologtatasa. Esetleg _horribile
dictu_ egy azott kutya !-)
Ivan
+ - Szekelykaposzta (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok,

    Petofi Sandort belekeverni a szekelykaposzta keletkezesebe, ez
szerintem koltoi tulzas :-)
En azt hallottam, hogy az etel egy Szekely nevu firkaszrol kapta a
nevet, a tortenet hasonlo volt
a Sailor altal eloadotthoz. De hat ez a szep a legendakban ;-)

    Amugy amator szakacs vagyok, kivancsian varom a recepteket. Pl. ha
tudna valaki mondani
gyomberrel keszult etelt, azert halas lennek. NEM sutemenyt, inkabb
foetelre vagyok kivancsi.

    - Gergely
+ - Lestyan (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves konyhamuveszek!
A lestyanlevel felhasznalasat mar megbeszeltuk, de
eddig meg nem emlitettetek a lestyan gyokeret.
Gyogynoveny boltban lehet kapni szaritva.Egy kis
zacsko evekig kitart. A gyogyhatasat nem ismerem, de
fozeshez kiprobaltam egy ismerosom tanacsara.
Egy kis koromnyi darabka uj izt ad a krumplilevesnek, gulyasnak,
es meg sok egyebnek.Olyanfele, mintha gomba is lenne az etelben
izesitesul.
                Sida
+ - zoldseg fuszeresen (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

zoldsegfelekbol keszult, esetleg kicsi hus, szalonna, stb, Es megis erosen
fuszeres es jo ize van.

Probalkozz indiai receptekkel. Nagyon sok vegetarianus recepjuk van,
csodas izekkel

Z.
+ - lassu es draga etel ! (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok,

Rengetegen irtatok gyors es olcso etelrecepteket. Az alabbiakban egy lassan
elkeszitheto es viszonylag draga etelt mutatok be. Elkeszites utan azt
fogjatok mondani, hogy megerte.

Okoruszaly-leves

Egy szep marhafarkot (kb 1.5 kg  - ettol draga az etel) a szeletekre kell
vagni (ezt legjobb a hentessel vegeztetni, mert bard kell hozza). 20-20 dkg
sargarepat, fehergyokeret (petrezselyemgyoker) es zellert ossze kell vagni
aprora, es hozza kell apritani egy kozepes fej voroshagymat is.
Ezt az egesz katyvaszt tegyuk egy teflontepsibe, es kozepesen forro sutoben
idonkent megkeverve addig sutjuk, mig a hus kisse barnas kerget nem kap,
illetve a zoldsegfele kisse meg nem porkolodik. (kb masfel ora) Vizet,
zsirt vagy sot nem szabad hozzaadni.
Kozben keszitsunk kb 2 liter eros csontlevest (husleves is jo, sot akar
kockabol is keszitheto), keverjunk bele  1 dl vorosbort, 20 szem egesz
feketeborsot, 3 baberlevelet.
Ha a tepsiben piritott anyag mar elegge fustol, akkor mindenestul boritsuk
at a husleveses fazekba, majd lassu tuzon addig fozzuk, mig a hus szinte
lerugja magat a csontrol. 
Konyhaba kiolalkodo csaladtagjainkat a merokanal segitsegevel tarthatjuk
tavol a fazektol fozes kozben...
A fozes utolso  15 perceben adjunk hozza ujabb 1-1.5 dl vorosbort a
leveshez, es ekkor kostoljuk meg, nem kivan-e meg egy kis sot (nem fog, ha
elegge eros volt a leves...)
Szurjuk le a levest, es a levet tegyuk nagyon hideg helyre (ezert jo ezt
telen kesziteni). A leszurt zoldseget tegyuk kulon, a csontrol pedig
szedjuk le a hust, es vagjuk kisebb darabokra. Amig ezzel piszmogunk, addig
a husbol kifott zsiradek megfagy a le tetejen, ahonnan egyben leemelheto.
(igy egyszerubb, mint lekanalazni)
Tegyuk bele a lezsirozott lebe a zoldseget es a hust, melegitsuk fel (jo
forrora), majd talaljuk be ehsegtol mar valoszinuleg szedelgo
csaladtagjainknak. Igazabol friss rozskenyer illik hozza, es az a bor,
amibol bele is foztunk.
Jo etvagyat.

bye,  Jozsi
+ - Fogyokura (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Nagyon orolnek, ha valaki tudna ajanlani egy (esetleg tobb) bevalt
fogyokuras receptet. Mar tobbel probalkoztam, de eddig sajnos sikertelenul.

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS