Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 764
Copyright (C) HIX
2001-01-17
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Re;Angolna (mind)  15 sor     (cikkei)
2 Re: paprikas krumpli angolul (mind)  54 sor     (cikkei)
3 Re: Magyaros receptek angolul +arpa (mind)  34 sor     (cikkei)
4 Re: Angolna (mind)  25 sor     (cikkei)
5 Re: Gers(t)li+angol receptek (mind)  21 sor     (cikkei)

+ - Re;Angolna (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves konyhasok.

Az angolna tenyleg nagyon finom es hal.
Ebbol kifolyolag minden amit egy hallal lehet csinalni lehet
ezzel is.

> >Koszonom a megnyugtato :-) tortenetet az angolnarol,
> A tortenet az izerol nem regelt... Mivel nekem is
hianyerzetem volt, igy
> hetvegen megkerdeztem nejemet a dologrol. Siman paprikas
lisztben sutottek
> meg. Szalka nincs, csak a gerince. Nejem szerint -
idezem - "isteni finom".

Dr. Willy
+ - Re: paprikas krumpli angolul (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Juli verzioja:

3 pounds (about 12 medium) potatoes
1 medium onion, finely chopped
1/4 cup lard or cooking oil
1 teaspoon paprika
1 teaspoon salt
1/4 caraway seeds
4 frankfurters, cut in 1/2 inch pieces

Peel the potatoes and cut them into half-moons 1/4  thick.
(To make half-moons, cut a potato in half lengthways, lay
each half flat, and slice it the long way.)  Drop them into
cold water and set aside until ready to use.  In a
heavy-bottomed skillet or saucepan that is large enough to
hold all the potatoes, sauté the chopped onion in lard or
oil until translucent.  Add the paprika, salt and caraway
seeds and 1/2 cup of water.  Turn the potatoes in the sauce,
coating them all, then add enough water to barely cover
them.  Bring to a simmer, cover, and simmer gently for 15
minutes.  Stir carefully, add more water if necessary, and
lay the frankfurter pieces on top of the potatoes.  Cover
and continue simmering for 10 minutes or until the potatoes
are done.  Taste and add more salt if needed.  Serve
immediately.

******************
Mivel nem mindenki szereti a komenymagot, en nem hasznalom. 
En az otthoni fott/fustolt kolbaszhoz hasonlot hasznalom, ez izesebbe
teszi, mint a virsli.  Tehat az en valtozatom kb. igy lenne:

3 pounds (about 12 medium) potatoes, peeled and sliced lengthwise
1 large onion, chopped
2 tablespoons cooking oil
1 teaspoon paprika
1 teaspoon salt
1/4 caraway seeds (optional)
3/4 pound Polish Kielbasa or Smoked Sausage (Eckrich, etc. brand),
skinless or skinned; cut into 3-4 inch pieces, then cut lengthwise

In a deep cooking pot, saute onions and the sausage pieces in the oil,
add salt and paprika,
add potatoes.
Cover with just enough water to the top of the potatoes.
Bring to boil; then simmer until they are done (20-25 mins.)  About
halfway, test the potatoes if they are salty enough for you; if not, add
some for optimal taste.

My experience is that this dish is best reheated - if you can wait that
long!  :))

Enjoy!

Martha
+ - Re: Magyaros receptek angolul +arpa (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Gyozo kerte:

> Szuksegem lenne nehany magyaros receptre angolul, ha van legyszives
> irjatok, webcim is eleg, ha valahol meglenne, bar en nem talaltam. :-(

Itt van egy cim:
http://homepage.interaccess.com/~june4/recipes.html

A szerzono nagyszulei MO-i magyar-svab monbinacio voltak, ez meglaccik a
recepteken is. Van mindenfele, salataktol sutemenyig, +magyarazat is
klf. hozzavalorol. Ha veletlenul mar nem lenne ervenyes a cim, vagy
keress ra a "June Meyer's Authentic Hungarian Recipes"-re, vagy szoljal
es elkuldom a Word dok-ot.

Egy masik lehetseges forras:
http://www.foodtv.com

Itt valahol van olyan hogy Choose a Country, valszeg van MO is. Viszont
semmi garancia az eredetisegre...

Erno kerdezte:

> Azt szeretnem megkerdezni, hogy mi a "gersli".
> Addig eljutottam, hogy "arpagyongy"-nek is hivjak,
> de nem lettem okosabb tole.

Az arpa egy gabonafajta. Az arpagyongy - mi ugy hivtuk hogy arpakasa -
ennek a magja. Kicsit hasonlit a rizsre, de szogletesebb kinezesre, az
ize is tavolrol rizsre emlekeztet. Es bizony a csolentbe kell... :-)

Udv
Emilia, Stuttgart
+ - Re: Angolna (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhasok!

Eloszor is nagyon boldog uj evezredet kivanok mindenkinek!

> megkaptak esetleg. Erdekelne ugyanis a velemenyetek
> az angolnaval kapcsolatban. :-))

> (igaz, 2 eve pentekre esett jan. 8.), es errol eszembe jutott, hogy _s
> o h a_ eletemben nem ettem meg angolnat. Fogalmam sincs milyen lehet,
> bar a halat szeretem valami atavisztikus irtozat van bennem a kigyok
> irant, es mivel az angolna leginkabb arra emlekeztet, lehet, hogy
> valami nagyon finom etelrol maradok le. :-) Kozkinccse teszem a

Oszinten mondva, eddig csak fustolt angolnat ettem kis adagokban,
egyszeruen azert, mert itt Stuttgartban nincs minden utcasarkon, dacara
annak hogy friss hal kaphato sok fajta (Mirelit valtozat nem letezik) +a
legdragabb halak koze tartozik. A fustolt nekem nagyon izlett, altalaban
azt tartja a babona, hogy - az arahoz melton- a legfinomabb halak koze
tartozik. AZ ize nem annyira "halas", ha jol tudom a friss is feszesebb
husu, igy en ajanlanam, probald csak ki. Minthogy megtisztitva aruljak
es a bore persze nem pikkelyes, hatha elhiszed hogy hal es nem kigyo
:-))

Udv
Emilia, Stuttgart
+ - Re: Gers(t)li+angol receptek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Koszonom mindenkinek a gers(t)livel kapcsolatos
informaciot. Tegnap vettem egy fel kilot a helyi
"organikus" boltban.
A legkozelebbi soletbe mar belefozom.

Meg egy keresem van: Nemreg vettem egy habszifont.
Szeretnek ehhez  valo recepteket kerni. Eddig
egyetlen
mukodesem az volt, hogy izesitett kavekremet
(amaretto, Irish Cream) tettem bele es azt nyomtam
a kavera.

Gyozonek:
Lehet angol nyelvu szakacskonyvet kapni
Magyarorszagon. Nekem van egy-ketto (pl. egy
Gundel), mert a baratnom
magyarul meg csak fozni tud, olvasni kevesbe. Ha
akarod fenymasolhatok egy-ket alapveto receptet,
vagy elkuldom
a cimet a konyveknek.
Udv, Erno

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS